Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

В 12 държави членки на ЕС са внедрени 5G услуги към края на май

Докладвани са 191 изпитвания в ход, посочва се в доклад на ЕК

В 12 държави членки на ЕС са внедрени 5G услуги към края на май

Снимка: Pixabay

В 12 държави членки на Европейския съюз (ЕС) са внедрени 5G услуги до края на май 2020 г. Това се посочва в доклад на държавите членки, публикуван днес от Европейската комисия (ЕК).

В Австрия действат (3 оператора с 5G търговска услуга, в Белгия е 1, във Финландия са 3. В Унгария, Нидерландия и Испания също работи по 1 оператор с 5G услуги, в Германия, Ирландия и Италия са по двама, а в Латвия, Румъния и Швеция – трима.

Що се отнася до насърчаването на ранното разполагане в големите градски райони и по-големите транспортни коридори, докладвани са 191 изпитвания.

Още по темата

През следващите няколко месеца се предвижда 5G разпределението на спектъра да се осъществи в няколко държави членки на ЕС, като там също ще стартират търговски 5G услуги, посочва се в доклада.

Като цяло държавите членки се справят добре с укрепването на националните регулатори и рестрикциите за рискови доставчици, но изостават с одитите на операторите и гарантирането на сигурността по някои елементи от въвеждането на 5G технологията, както и подсигуряването на разнообразие от доставчици, така че да се избегне зависимост от рискови доставчици на оборудване.

ЕК призовава за засилване на информационния обмен между държавите членки за предизвикателствата, добрите практики и решения и засилване на капацитета за 5G технологиите на ниво ЕС с релевантни програми и финансиране.

Предвижда се и улесняване на координацията между държавите членки по отношение на постигане на целите за сигурност на мрежите и за сертифициране, както и осигуряване на 5G проекти, подкрепени с публично финансиране.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Huawei и Cinelibri канят на финалната прожекция на финалистите в Smartphone Film Festival 2020